top of page
Etsi
  • Writer's pictureVali

Jäätävää kaasua ja purkkimuonaa

Päivitetty: 18. tammik.

Vuoden ensimmäinen päivä sattui olemaan miun (Valin) SSB-radio- ”PolyMagnet” -vuoro. Polynesian-Magellan -radionetti on matkapurjehtijoiden yhteinen viestintäkanava.  Sain toivottaa kaikille kuulijoille hyvää uutta vuotta. Vastaanotto oli melko hiljainen. Saa nähdä tekeekö yhä vauhdikkaammin lisääntyvä uusi StarLink tämänkin netin turhaksi. Olen silti kovin iloinen ja kiitollinen siitä, että Meira sai minut puhuttua yhdeksi netin vetäjäksi. Se mahdollisti heti muihin purjehtijoihin tutustumisen, kun muut pitkänmatkalaiset tunnistavat ihmisen ja veneen, jonka ääni lyhytaaltoradiosta maanantaisin kuuluu. Muutoin eka päivä meni ihmetellessä ja projektien loppuun saattamisessa. Piti saada muutamakin ompelujuttu valmiiksi, jotta oli sitten hyvä laittaa ompelukone pois. Sohvatyynyihin syntyi päällisiä ja grilliin huppu ja muutakin. Vaikka Victoria ei ole pienimmästä päästä veneitä, on niin että projektin ollessa levitettynä ketään vieraita ei mielellään päästäisi kyytiin.


dfsadfsdfsdf

Meiralta saatu kangas tositoimiin. Kovin paikallinen tapa on ostaa iso pakka kangasta ja tehdä kaikki kerralla siitä- verhot kotiin, tai verhoilua ravintoloihin.

Meiralta saatu kangas käytöön. Paikallinen tapa on ostaa iso pakka kangasta ja tehdä kaikki kerralla siitä- verhot kotiin, tai verhoilua ravintoloihin.


Tämän vuoksi vuoden ensimmäiset illallisvieraat tulivat meille vasta toisena päivänä. Lungta- vene on ankkuroituna meidän lähelle, ja koska nimi kuulostaa kovin ruotsalaiselta, niin pitihän heitä käydä moikkaamassa. Lopputulemana he tarjosivat meille illallisen välipäivinä ja nyt oli meidän vuoro. Samalla selvisi että Lungta -nimi ei ole ruotsinkielen peruja vaan tiibettiläistä juurta, ja miehistönä on rento, paljon maailmaa nähnyt amerikkalaispariskunta. 


Edellinen atollisaaremme, jossa totuttelimme Tuamotulaiseen elämäntapaan oli Rangiroa. Sinne tilasimme näppärällä laivakyydillä Victorialle uudet kansimaalit Papeetesta. Atollien rento ja yltiöystävällinen meininki alkoi todella viehättää meitä pohjolan jäyhiä matkalaisia.  

Kun lähdimme Rangiroalta meillä oli omia kuvitelmia Fakaravasta. Niin vahvoja sellaisia, ettei tullut sen tarkemmin tarkisteltua asioita. Mm. olimme ihan varmoja, että täällä on yhtälailla kauppoja ja kaupoissa tavaraa kuin Rangiroalla. No näin ei suinkaan ole. Rangiroalla on viisinkertainen määrä asukkaita kuin Fakaravalla, eli n.3500. Rangiroalle ajava Dory-laiva tulee Tahitilta vähintään joka toinen viikko. Fakaravalla on oma laiva, joka tulee periaatteessa joka viikko, paitsi joulunaikaan.

Saavuimme Fakaravalle 22.12. emmekä tosiaan käyneet täydennysostoksilla ennen lähtöä, koska miksi turhaan? Saavuttuamme kävimme kaupassa, jonka havaitsimme aika tyhjäksi. Kuulimme, että seuraava täydennys Tahitilta tulee 24.1.2024. 


Tämä luonnollisesti vaikutti siihen mitä tarjotaan. Kaksi reunaehtoa - kasvista, koska vieraamme ovat kasvissyöjiä - ja säilykettä, koska mitään muuta tuoretta meillä ei ole kuin sipuleita, valkoisia ja keltaisia. Siispä illalliseksi Palak Paneeria ja One pot coconut dal sekä naanleipää(linkeissä reseptit - instagramissa Valin ja Talin yhteisellä resepti ja muistotilillä: The Seasoned Journey). Tätä komboa oltiin kokeiltu jo kerran aiemmin Saippuakuplaunelmalaisten Meiran ja Samin kanssa ja se hyväksi todettu. 


Tätä ensimmäistä kuvaa nyt nostalgisena katsellaan, kun sipuleita oli valkoisen ja keltaisen lisäksi myös punaista. Toisessa kuvassa hyvin pitkälle purkki/kuivamuonasta valmistettu illallinen.


Meidän samaiset illallisvieraat pelastivat meidät myös jääkaappiongelmasta. Victorian alkuperäinen jääkaappipakastin oli alkanut oireilemaan meidän Tyynenmeren ylityksen aikana. Kompressori kävi jatkuvasti ja pakkanen ei jaksanut enää oikein pitää itseään pakastettuna. Papeetessa jo löydettiin putiikki, josta saatiin uusi termostaatti, mutta se  ei vikaan auttanut. Oire viittasi enemmän jäähdytyskaasun puutteeseen. Tästä tuli mainittua Danille ja Kathylle ja niin onnekkaasti sattui käymään, että heillä oli välineet ja taito, jolla kaasua saatiin lisättyä meidän jääkaappijärjestelmään. Suit sait - uudet aineet kiertoon, ja meillä on jälleen toimiva jääkaappi, joka ei syö kaikkea sähköä edes pysyäkseen oikeasti kylmänä. 


Purjehtijayhteisön ihana puoli on halu auttaa kanssapurjehtijaa, on se sitten varaosalla, taidolla millä tahansa. Jos joku kuulee, että toinen on ongelmissa ja tietää omaavansa taidon jolla voi helpottaa tilannetta, se kerrotaan auliisti ja heti. Niinpä armon vuoden 2024 ensimmäisestä viikosta lähtien meillä on jälleen hyvin toimiva jääkaappipakastin, joten kun laiva saapuu Fakaravaan, ei tarvitse ainakaan sen takia himmailla ostoksia.


Fakaravan tuuliset rannat

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page