top of page
Etsi
  • Writer's pictureMacko

Kirjekyyhkystä Starlinkiin. Muuttuvat viestintävälineet.

Mukavuutta ja turvallisuutta, muttei aina ihan KISS.


Tämä on aihepiiri, joka isolle merelle lähtijöitä kiinnostaa - ja ihan aiheesta.

 

Mitä jos jotain sattuu?

Tai kuinka saan pidettyä yhteyttä läheisiin, vaikkei mitään sattuisikaan?

Mistä saamme sääennusteet pidemmällä ylityksellä?

Ovatko jopa etätyöt mahdollisia?


Jossain ankkurissa.
Jossain ankkurissa.

Turvallisuusnäkökulma oli tärkeä myös silloin, kun päädyimme vankkaan teräsveneeseen.

Ihan pienen tällin ei pitäisi venettä upottaa.

(Tähän kuuluu Förstin vakiokommentti: “Titanic!”)Iridium pääsi jo eläkkeelle

Ennen Atlantille lähtöä olimme varustautuneet Iridium GO -satelliittilaitteella.

Sillä hoitui säätietojen lataus ja tekstimuotoiset sähköpostitkin. Ja tottakai hätäviestisovellus siihen kuuluu myös.Vanha kunnon lyhytaaltoradio ei ole enää ihan KISS.
Vanha kunnon SSB-lyhytaaltoradio

Varajärjestelmänä on ollut koko ajan SSB/HF -lyhytaaltoradio, jolla myös saadaan säät, sijaintitiedot  ja meilit kulkemaan.

HF-puhekanavilla toimii useampikin matkapurjehtijoiden netti jakamassa tietoa ja huolehtimassa kanssapurjehtijoista avomerellä. Tämä on tosin purjehtijoilta hiipumassa, koska taidot ja tarvittavat laitteet ovat kehnossa kunnossa.


VHF-radio on jokapäiväisessä käytössä viranomaisten ja lähistöllä kelluskelevien kanssaveneilijöiden kanssa kommunikointia varten. Sellainen on Victoriassa  kiinteästi asennettuna ja lisänä erillinen käsikapula vaikkapa kumiveneeseen mukaan otettavaksi.
AIS-vastaanotin ja tutka ovat tuoneet kovasti mielenrauhaa silloin, kun avomerellä liikkuu yöllä laivoja tai muuta huomioitavaa. Tutkassa karttaplotterin näytöllä näkyvät myös puuskapilvet sateineen, ja sillä on hyvä tarkistaa karttojen paikkansapitävyys. Onko saari tai merimerkki piirretty oikeaan kohtaan?

 

Kun matkapurjehtija päätyy uuteen maahan, saareen, tai jopa mantereelle, alkaa uusi pähkäily: Mistä löytyisi nopeampi nettiyhteys? Avoimia Wifi-verkkoihin ei olla enää törmätty Grenadan jälkeen, eikä niitä sielläkään turhan tiheässä ollut. 

Rannassa saattaa olla ruokakauppa, joka myy myös prepaid-SIM-kortteja kännykkään ja sellaiseen data-saldon latauskortteja myös. Niitä on kertynyt sekalainen kokoelma meillekin.

Jopa Polynesian saaristoissa on paikoin 4G -mobiiliverkko, ainakin isoimmissa kylissä.

Jos nettiä tarvitaan välttämättä, se rajoittaa kyllä kiusallisesti purjehdussuunnitelmia.Starlink - Victorian kallein tarjotin
Starlink - Victorian kallein tarjotin

Edellämainitut viestivälineet ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana lähes museotavaraksi, kun Elon Muskin Starlink tuli kohtuuhintaisena markkinoille. Jopa Victorian muinaisjäänne-radisti joutui myöntämään, että pannaan Starlinkki tilaukseen. Kun laskettiin Iridiumin 150€ kuukausimaksu ja kaikki prepaidien hinnat, niin asia oli selvä. Se toimii nyt miltei kaikkialla ilman ihmeempiä ihmettelyitä.

Mitä tässä lukee?
Mitä tässä lukee?


Toki HF-radio pysyy varalla ja käyttökunnossa.
7 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

7 commentaires


Heikki Makkonen
Heikki Makkonen
21 avr.

Onpa monenlaista tekniikkaa ollut käytössä viestintään. Kirjoitit Facessa, että Starlink maksaa peräti 215 USD/kk. On silläkin hintaa, vaan on se varmasti hyvä. Täällä Suomessakin se on tarjolla. Standard-version hinta näyttää olevan 50 EUR/kk.

J'aime
Macko
Macko
23 avr.
En réponse à

Jep. Laskeskeltiin tosiaan kaikki prepaid-lataukset ynnä Iridiumin aktivoinnit aina kuukaudeksi kerrallaan pidemmillä legeillä, ja todettiin, että samoihin menee. Toisinaan Valin työt vaativat hyvää verkkoa ja se tietysti rajoitti seilailua näillä oudoilla vesillä. Nuo hinnat menee niin, että "kotimantereella" (Se olisi nyt meillä hankintapaikan mukaan Panama ja muut Amerikat) voisi käyttää Regional roaming - liittymää n. 50€/kk. Se toimisi siellä kuivalla maalla ja rannikon lähellä (ehkä 10Nm rannasta). Avomerellä seilatessa saa nappia painamalla päälle "Priority Datan", joka maksaa 2USD/G till.

Voisi, mutku me ollaan jo Polynesiassa. Joudutaan maksamaan tätä kalliimpaa Global-liittymää. Kun tulee kolme kuukautta hankinnasta, koko vekottimen ja liittymän voi siirtää uudelle mantereelle. Polynesia kuuluu samaan alueeseen kuin Uusi Seelanti. Ja se olisi sitten taas tuo halvempi 50-70€/kk.

Se temppu…


J'aime

Kirsti Tulonen
Kirsti Tulonen
20 avr.

Minulla ei periaatteessa pitäisi olla mitään tekemistä eikä mitään kiinnostusta veneilyn teknisiin meininkeihin, mutta olette onnistuneet lumoamaan minut. Kiitos taas tästä päivityksestä!

J'aime
Macko
Macko
21 avr.
En réponse à

Olet sitten säilyttänyt terveen hupsun uteliaisuutesi ainavaan. :-)

J'aime

Rauno Kalevi
Rauno Kalevi
20 avr.

Miten HF:n reititys nykyään kulkee? Onko vielä Helsinki-radio olemassa?

Tuon kuvan merkeistä, voisi olla IMI, ellei tarkoitus ollut kirjoittaa Abbaa eli Save Our Souls. En osaa titata. Olen puhepuolella enemmän keskittynyt 2 m alueen kuunteluun, mutta nyt ei ole toimivia antenneja katolla. Pitäisi saada savupiipun kylkeen 6 m masto. Kiinnikkeet, laajakaistainen discone, kaapelit liittimineen ja HF:lle yltävä SW-radio on jo hankittu. QTH vaan ei ole oikein hyvä, kahdella suunnalla korkea mäki. Lunta vaan täällä Piikkiössä hiljalleen putoilee, eli katolle ei asiaa...

J'aime
Rauno Kalevi
Rauno Kalevi
21 avr.
En réponse à

Mun ex-kolleegahamssit on mua huonommassa kunnossa katolle kiipeämään... Mutta kyllä saan kaverin avuksi kun kelit paranee. Sileäpeltinen harjakatto on kuivanakin aika liukas, niin yksin en ala maston kiinnikeitä savupiipun ympäri virittelemään. Suotuisia tuulia kun taas liikutte!

J'aime
bottom of page