top of page
Etsi
  • Writer's pictureMacko

Merivedestä juomavettä - omavaraisuutta parhaimmillaan.

KISS ja mukavuus osa 3.


Sauna on laitettu varastoksi - suihku on ulkoistettu.
Ulkosuihku

Tiedossa oli, että Helsingin erinomaisen juomaveden jakelu loppuu laiturin letkun mitan päässä lähdöstä. Olimme jo kesäreissuilla Puolassa oppineet senkin, että kaikenlaista kuravettä on hanasta tarjolla. Perinteisesti vettä on kuskattu kanistereilla kauempaakin, jos ei ihan laiturilta tankkaus onnistu. Victorian lattioiden alla on kyllä lähes 500 litran vesitankit, joten kannella ei tarvitse kanistereita säilytellä. 

Tilasimme siis jo kotiosoitteeseen oikein Ameriikanihmeen, eli käänteis-osmoosiin perustuvan vesikoneen.


Sun puren tehomoottori
Paljon vettä - karmea meteli

Tämä SunPure -merkkinen korkeapainemylly pyöri 220V generaattorisähköllä ja täytti meidän kulutustarpeen vallan hyvin. Hyvää vettä tuli litra minuutissa tahtiin, kun vain bensaa riitti Honda-genuun. Laitteen komponentit - kojetaulua myöten - täytyi askarrella Victorian lokeroihin omin käsin. (Ja sen huomaa? )

Tässäkin vältettiin turhaa mutkikkuutta ja automaatiota, joka on yleisin vikakohde venetekniikassa.


Sun Puren napit
Ensimmäisen vesikoneen paneli

Myöhemmin Kolumbiassa siirryimme kokonaan aurinkosähköön ja oli mahdollista päästää tuo SunPure eläkkeelle. Olimmekin jo hiukan kyllästyneet sen meluun ja bensan polttoon.

Tilalle tuli energiapihi akkusähköllä toimiva Schenker ZEN. Se tekee merivedestä 25 litraa tunnissa juomavettä, eikä syö kuin 10 Ampeeria 12 Voltin sähköä.


ZEN ja sauna sopivat periaatteessa yhteen. Etenkin kun Victorian sauna toimii nykyään varastona.
ZEN ja sauna sopivat periaatteessa yhteen. Etenkin kun Victorian sauna toimii nykyään varastona.


Viimeisin vesikoneen huolto
Viimeisin vesikoneen huolto

Tottakai nämä koneet vaativat pientä huolenpitoa. Sitä, minkä maissa hoitaa vesilaitos ja talonmies. Suodattimia vaihdetaan ja huuhdellaan viikoittain ja tietysti näin mutkikkaisiin koneisiin joskus vikojakin tulee. Siinä kohtaa tuo KISS-periaate ja riittävä keko varaosia ovat kullan arvoisia.


Pyrkimys on pitää ainakin kaksi vesitankkia koko ajan täynnä, eli 300-400 litraa vettä siellä on varuiksi. Suihkussa käydään ja tiskit tiskataan varsin huolettomasti.


9 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

9 comentarios


Rauno Kalevi
Rauno Kalevi
07 abr

Sellainen kysymys vielä että mitä kellonaikaa veneessä eletään? Tyynellämerellä on outoja aikarajamutkia kun Time Zone Mapista katsoo. Siirrättekö kelloja aina aikarajan mukaan? Tuplakellot?

Me gusta
Macko
Macko
08 abr
Contestando a

Ainii! Ja ettei asiat olisi liian yksinkertaisia: Täällä Ranskan Polynesiassa on periaatteessa Tahitin aikavyöhyke UTC -10h, paitsi Marquesaksen saariryhmässä se on UTC -9,5h. Ranskalaista täsmällisyyttä tämä lie?

Me gusta

Rauno Kalevi
Rauno Kalevi
07 abr

Miten usein ns. osmoosikalvoja pitää uusia, vai riittääkö vain puhdistus? Utössa hanavesi tehdään edelleen merivedestä, Suomen kalleinta vettä. Yleensä satamissa vesi kuuluu laituripaikan hintaan, Utössa sitä saa ostaa kaupalta 10 l @ 2 €.


Millä vedellä teidän vessa huuhdellaan?


Heikille kommenttina että ilman painevettä (siis se energian tarve) suodattimet eivät toimi. Enkä usko että ne riittävät edes Itämeren suolan poistoon. Ne suodattimet ovat myös kertakäyttöisiä. Selvittelin erilaisia suodattimia aikanaan kun ex-appiukon mökillä porakaivovedessä oli hieman rikkivetyä. Etenkin lämpimässä suihkussa se haju korostui...

Me gusta
Macko
Macko
08 abr
Contestando a

Jepsis, käänteisosmoosikoneen membraanit kestää muutaman vuoden kun ahkerasti käytetään. Jos ei ole käyttöä, koneeseen pitää ajaa säilytysneste. Esisuodattimia joutuu vaihtamaan sen mukaan miten sameaa raakavesi on.

Vessaan tulee merivettä meillä.

Me gusta

Heikki Makkonen
Heikki Makkonen
06 abr

Onpa kätevä vehje. Paljonko tuo systeemi kaikkineen maksaa? Netistä löytyy monenmerkkisiä ja -kokoisia vedenpudistimia, joista vain lasketaan vettä läpi ilman mitään energian tarvetta. Eivät ehkä käy suolan poistoon merivedestä? Lienevätkö päteviä, en tiedä. Mökillä semmonen olis kätevä, kun ei ole kaivoa, ja vesi pitää tuoda astioilla.

Me gusta
Macko
Macko
08 abr
Contestando a

Kalliitahan nuo on. Usseemman tonnin vehkeitä. Mutta juu järvivedestä suodattamiseen ei tarvi välttämättä korkeaa painetta ja käänteisosmoosia. Kai ne edullisemmat on kolmivaiheisia: 20myytä 5myytä ja viimesenä aktiivihiili. Meillä on esisuodattina noita 25cm pitkiä suodattimia. Ja jos bakteerikantaa on järvessä, niin vaikka UV-valovehje viimesenä.

Sullahan on kokemusta vesilaboratoriostakin...? ;-)


Me gusta

Kirsti Tulonen
Kirsti Tulonen
06 abr

Voi ihmettä tätäkin! Huomaan olevani yllättävän kiinnostunut teknispainotteisista tarinoista.Tietää viisastuvansa. Kiitos!

Me gusta
Macko
Macko
08 abr
Contestando a

Kikka, et arvaakaan kuinka ihmeelisiä asioita on joutunut ja saanut oppia tällä reissulla. Yksi hauskimmista oli mun kinkun ostoreissu Cartagenassa. "Buendia, quiero un medio kilo de jAmon humado, ..." Hämmentynyt katse tiskin takaa... ja niin koko lihakaupan asiakkaiden mammakuoro opetti miten "jamon" painotetaan: "jamOn, jamOn, jamOn, jamOn, jamOOOOOn," Ja naurettiin päälle koko poppoo... :-D

Me gusta
bottom of page