KISS ja mukavuus osa 3.
Tiedossa oli, että Helsingin erinomaisen juomaveden jakelu loppuu laiturin letkun mitan päässä lähdöstä. Olimme jo kesäreissuilla Puolassa oppineet senkin, että kaikenlaista kuravettä on hanasta tarjolla. Perinteisesti vettä on kuskattu kanistereilla kauempaakin, jos ei ihan laiturilta tankkaus onnistu. Victorian lattioiden alla on kyllä lähes 500 litran vesitankit, joten kannella ei tarvitse kanistereita säilytellä.
Tilasimme siis jo kotiosoitteeseen oikein Ameriikanihmeen, eli käänteis-osmoosiin perustuvan vesikoneen.
Tämä SunPure -merkkinen korkeapainemylly pyöri 220V generaattorisähköllä ja täytti meidän kulutustarpeen vallan hyvin. Hyvää vettä tuli litra minuutissa tahtiin, kun vain bensaa riitti Honda-genuun. Laitteen komponentit - kojetaulua myöten - täytyi askarrella Victorian lokeroihin omin käsin. (Ja sen huomaa? )
Tässäkin vältettiin turhaa mutkikkuutta ja automaatiota, joka on yleisin vikakohde venetekniikassa.
Myöhemmin Kolumbiassa siirryimme kokonaan aurinkosähköön ja oli mahdollista päästää tuo SunPure eläkkeelle. Olimmekin jo hiukan kyllästyneet sen meluun ja bensan polttoon.
Tilalle tuli energiapihi akkusähköllä toimiva Schenker ZEN. Se tekee merivedestä 25 litraa tunnissa juomavettä, eikä syö kuin 10 Ampeeria 12 Voltin sähköä.
Tottakai nämä koneet vaativat pientä huolenpitoa. Sitä, minkä maissa hoitaa vesilaitos ja talonmies. Suodattimia vaihdetaan ja huuhdellaan viikoittain ja tietysti näin mutkikkaisiin koneisiin joskus vikojakin tulee. Siinä kohtaa tuo KISS-periaate ja riittävä keko varaosia ovat kullan arvoisia.
Pyrkimys on pitää ainakin kaksi vesitankkia koko ajan täynnä, eli 300-400 litraa vettä siellä on varuiksi. Suihkussa käydään ja tiskit tiskataan varsin huolettomasti.
Sellainen kysymys vielä että mitä kellonaikaa veneessä eletään? Tyynellämerellä on outoja aikarajamutkia kun Time Zone Mapista katsoo. Siirrättekö kelloja aina aikarajan mukaan? Tuplakellot?
Miten usein ns. osmoosikalvoja pitää uusia, vai riittääkö vain puhdistus? Utössa hanavesi tehdään edelleen merivedestä, Suomen kalleinta vettä. Yleensä satamissa vesi kuuluu laituripaikan hintaan, Utössa sitä saa ostaa kaupalta 10 l @ 2 €.
Millä vedellä teidän vessa huuhdellaan?
Heikille kommenttina että ilman painevettä (siis se energian tarve) suodattimet eivät toimi. Enkä usko että ne riittävät edes Itämeren suolan poistoon. Ne suodattimet ovat myös kertakäyttöisiä. Selvittelin erilaisia suodattimia aikanaan kun ex-appiukon mökillä porakaivovedessä oli hieman rikkivetyä. Etenkin lämpimässä suihkussa se haju korostui...
Onpa kätevä vehje. Paljonko tuo systeemi kaikkineen maksaa? Netistä löytyy monenmerkkisiä ja -kokoisia vedenpudistimia, joista vain lasketaan vettä läpi ilman mitään energian tarvetta. Eivät ehkä käy suolan poistoon merivedestä? Lienevätkö päteviä, en tiedä. Mökillä semmonen olis kätevä, kun ei ole kaivoa, ja vesi pitää tuoda astioilla.
Voi ihmettä tätäkin! Huomaan olevani yllättävän kiinnostunut teknispainotteisista tarinoista.Tietää viisastuvansa. Kiitos!