top of page
Etsi
  • Writer's pictureMacko

Merivedestä juomavettä - omavaraisuutta parhaimmillaan.

KISS ja mukavuus osa 3.


Sauna on laitettu varastoksi - suihku on ulkoistettu.
Ulkosuihku

Tiedossa oli, että Helsingin erinomaisen juomaveden jakelu loppuu laiturin letkun mitan päässä lähdöstä. Olimme jo kesäreissuilla Puolassa oppineet senkin, että kaikenlaista kuravettä on hanasta tarjolla. Perinteisesti vettä on kuskattu kanistereilla kauempaakin, jos ei ihan laiturilta tankkaus onnistu. Victorian lattioiden alla on kyllä lähes 500 litran vesitankit, joten kannella ei tarvitse kanistereita säilytellä. 

Tilasimme siis jo kotiosoitteeseen oikein Ameriikanihmeen, eli käänteis-osmoosiin perustuvan vesikoneen.


Sun puren tehomoottori
Paljon vettä - karmea meteli

Tämä SunPure -merkkinen korkeapainemylly pyöri 220V generaattorisähköllä ja täytti meidän kulutustarpeen vallan hyvin. Hyvää vettä tuli litra minuutissa tahtiin, kun vain bensaa riitti Honda-genuun. Laitteen komponentit - kojetaulua myöten - täytyi askarrella Victorian lokeroihin omin käsin. (Ja sen huomaa? )

Tässäkin vältettiin turhaa mutkikkuutta ja automaatiota, joka on yleisin vikakohde venetekniikassa.


Sun Puren napit
Ensimmäisen vesikoneen paneli

Myöhemmin Kolumbiassa siirryimme kokonaan aurinkosähköön ja oli mahdollista päästää tuo SunPure eläkkeelle. Olimmekin jo hiukan kyllästyneet sen meluun ja bensan polttoon.

Tilalle tuli energiapihi akkusähköllä toimiva Schenker ZEN. Se tekee merivedestä 25 litraa tunnissa juomavettä, eikä syö kuin 10 Ampeeria 12 Voltin sähköä.


ZEN ja sauna sopivat periaatteessa yhteen. Etenkin kun Victorian sauna toimii nykyään varastona.
ZEN ja sauna sopivat periaatteessa yhteen. Etenkin kun Victorian sauna toimii nykyään varastona.


Viimeisin vesikoneen huolto
Viimeisin vesikoneen huolto

Tottakai nämä koneet vaativat pientä huolenpitoa. Sitä, minkä maissa hoitaa vesilaitos ja talonmies. Suodattimia vaihdetaan ja huuhdellaan viikoittain ja tietysti näin mutkikkaisiin koneisiin joskus vikojakin tulee. Siinä kohtaa tuo KISS-periaate ja riittävä keko varaosia ovat kullan arvoisia.


Pyrkimys on pitää ainakin kaksi vesitankkia koko ajan täynnä, eli 300-400 litraa vettä siellä on varuiksi. Suihkussa käydään ja tiskit tiskataan varsin huolettomasti.


9 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page