top of page
Etsi
  • Writer's pictureVali

Elämää ja elektroniikkaa

Päivitetty: 9. kesäk.

Sähköiset kapineet tuovat monesti vene-eloon mukavuutta. Ja sitten kun niitä on, niiden kiukuttelu syö joko rahaa, tai aikaa, tai molempia. Meidän hienot LiFePo-akkumme ovat just semmoisia. 


LifePo akkupariskunta - yhteensä 412 amppeerituntia. Potilaasta lääkäriksi in no time.


Tyynen ylitykseltä saatatte muistaa, että ensimmäiset ongelmat liittyivät nimenomaan sähköihin ja seuraavanlaiseen kiusalliseen akun kiukutteluun: Akun elektroniikka päättää lopettaa lataamisen päivällä ennen aikojaan. Seuraavana yönä keskellä pimeää merta hän sitten toteaa, että taskut on tyhjät elektroneista, joten käynpä nukkumaan. Eli kaikki navigointivehkeet ja valot sammuvat!

Siitä kyllä selvitään jyräyttämällä vanha kunnon Ford käyntiin, ja syöttämään niitä pieniä, ilkikurisia elektroneja puutteessaan mököttävälle akustolle.


Pitkään sen jälkeen yhteiselo akkujen kanssa oli auvoista ja helppoa. Sitten koitti se päivä, kun piti ruveta kehumaan kanssapurjehtijalle litiumakkujen ihanuutta. Samaiset kanssapurjehtijat olivat juuri tuoneet meille meidän Starlinkin Marquesakselta. Asennetaan jälleen uusi sähköä syövä laite käyntiin, kun meillähän tätä sähköä on ihan liiaksikin asti. Kunnes ei ole. Mitä ihmettä? Mitä tapahtui ja miksi? Laskutoimituksia suuntaan ja toiseen. Tiukkaa opiskelua kaikenlaisilta litiumakkufoorumeilta ja valmistajan omilta sivuilta ja lopulta kysymys heille: Mistä tämmöinen johtuu? 

Sieltä ottaa yksityisviestillä yhteyttä Min - itse SOK-Batteryltä Ameriikan maalta,  ja kertoo, että tässä kyseisessä akussa on buginen BMS-kontrollikortti. Lupaa lähettää uuden sellaisen meille takuuseen, kun vaan päätämme mihin. 


Osa kerrallaan kaikki vihdoin samalla saarella, kun ystävämme lähettivät BMS-kortin Fakaravalta meille Tahitille. Uusi ja vanha BMS-kortti.


Meillä oli jo erinomainen kokemus vesikoneen sylinteriputken toimituksesta Italiasta Fakarava Yacht Servicen osoitteeseen pikana. Pyysimme siis SOK:n Miniä (ei miniää, eikä mini vaan Min) lähettämään kortin sinne, vaikka itse olimme jo Makemolla. Ajatuksemme oli, että palaamme Fakaravaan muutaman viikon sisään joka tapauksessa. Vaan kuten usein käy, suunnitelmat muuttuu ja mehän tulimme - toinen vauhdikkaammin, toinen vähän viivytellen - suoraan Tahitille.


Ystävämme olivat taas veneellään Fakaravalla ja pyysimme heitä noutamaan kortin Fakaravan YachtServiceltä ja lopulta postittamaan sen meille Tahitille. Jos vesikoneen sylinteriputken saapuminen oli käsittämättömän nopeaa, niin ei tässäkään tapauksessa voi kauheasti valittaa. Juuri tällä viikolla se saapui tänne Papeeteen ja työllisti kippari-sähkömiehen puoleksi päivää, ja lopputulos näyttää toistaiseksi hyvältä. Uusi elektroniikka huolehtii kennojen välisestä lataustasosta eli balanssista viisaammin, eikä aiheettomia katkoja pitäisi enää tulla. Akkuboxin sisältä löytyi yksi löysä liitoskin, joka on osaltaan voinut hämmentää tilannetta. 

Ehkäpä s/y (Super Yacht) Victorialla saadaan kohta taas nauttia jääkuutioista juomalasissa ja katkottomasta internetistä samaan aikaan! (toim.huomio: 8.6.2024 vielä ei ole jääkuutioita näkynyt.)Akun kennot esillä. BMS-kortti asennettuna. Kortin bluetootilla kännykkään tulevat tiedot.

5 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

5 Comments


Heikki Makkonen
Heikki Makkonen
Jun 09

Kyllä sie oot melekonen ekspertti sähköjen kanssa! Suomessa ovat sähköautot yleistyneet (meilläkin on sellainen), ja sähköammattilaisille on kysyntää. Täällä olis sullekin hommia, vaan luulenpa, ettet enää viitsi näppejäsi työntää työ-nimiseen sontaan.

Like
Macko
Macko
Jun 09
Replying to

Hessu: juu, jos tästä sais liksaa, niin kyllä v**uttais. ;-)

Like

Rauno Kalevi
Rauno Kalevi
Jun 09

Onneksi pienissä LiFePo-akuissa tuota balanssointia ei ole? Vaihdoin sellaisen moottoripyörään lyijyakun tilalle. Itse asiassa toisenkin, kun ensimmäisen starttiampeerit olivat biltema-ampeereja... Biltemaa hyödynsin mökillä kun oli hyvä akkuporakone, josta Ni-akut loppu. Tein johdollisen akkuporakoneen.

Ennen hankintaa kyllä luin tuosta balanssoinnnista, mutta nuo akut ovat umpinaisia paketteja.

Like
Rauno Kalevi
Rauno Kalevi
Jun 10
Replying to

Siinä on siis MosFET sarjassa kennojen kanssa. Paljonkohan se hukkaa tehoa? Erään nykyaikaisen pintaliitos MosFETin Rds(on) on 65 mOhm. Voihan niitä tosin olla monta rinnankytkettynä.

Like
bottom of page