Tottahan se on, että veneen varustelu on kotimaassa helpompaa. Kaikki on tuttua, palvelut ja liikkeet löytyvät helposti, eikä netistä tilaaminenkaan vaadi ihmeellisiä kiertoteitä. Joskus tietysti tulee eioota tai sutta ja sekundaa sielläkin.
Mutku: Jos odotat sitä, että kaikki on varmasti “valmista” saattaa lähtö jäädä unelmaksi.
Mitä pidempään ollaan reissussa, sen enemmän keskeneräisyyttä oppii sietämään. Etenkin kun tarpeet muuttuvat reissun myötä: Yhtäkkiä pienenpieni kumivene ja 2,5 heppainen peräprutku eivät riitäkään viemään turvallisesti rantaan, helteessä juomaveden kulutus kasvaa, ja vesikone tarttis hommata, uuden mantereen nestekaasupullo ja regulaattori pitäisi löytää - ja ennen kaikkea; jo olemassa olevat kapineet hajoavat.
1.Jos Victoria sais valita mistä hänelle ostetaan juttuja. 2. Puolalainen sähkötarvikeliike. Kauppias osasi silmät kiinni valita juuri oikean laatikon mistä löytyi tarvittava osa. 3 ja 4. Jos jokaisesta kerrasta, jokaisessa maassa olisi otettu kuva, jossa ollaan käyty.. 5. Den Helder, Hollanti hienoin köysihylly joka ollaan nähty. 6. Taas se on siel tiskillä. 7. San Andresissa oli helppo löytää oikea kauppa. 8. Nettiostokset ja niiden haasteet. 9. Kun käy kotimaassa, paluumatkalle on hyvä varata yksi matkalaukku varaosille - jos vene on maassa. jonne voi varaosia viedä ilman suurempia tullimuodollisuuksia. Meidän tapauksessa Curacao oli täydellinen.
Meidän matkareitillämme ylivoimaisesti näppärin varustelupaikka oli Kanarian Las Palmas. Marina oli suorastaan halpa ja venealan palvelut erinomaiset ja edullisetkin.
Karibian puolella tilanne oli vaihteleva; St. Martinilla ja etenkin Grenadalla kaikki toimi pandemiasta huolimatta kohtalaisesti.
Seuraava positiivinen yllätys oli Kolumbian Cartagena. Kaikella tavalla viehättävä suurkaupunki, jossa vene kannattaa taas kerran tehdä “valmiiksi”. Hinnat ovat kohdallaan ja netistäkin tulee tavaraa kuriirilla kivuttomasti.
Täällä tulivat yhdysvaltalaiset postimyyntiliikkeetkin tutuksi; tilattiin parempi vesikone, uusittiin akut ja latauspuoltakin niin, että aurinkoenergia riittää kohtuullisen hyvin. Toki oikeiden ostospaikkojen etsiskely vaati sekä nettiä, että hiukan espanjan kielen opiskelua. Siitä taidosta olikin hyötyä, kun vietimme Panaman ja Kolumbian vesillä pari seuraavaa vuotta.
Macko valmistautuu korjaamaan Schenker Zen 30 vesikonetta. 2-3. Se Zen
Panama oli yllätykseksemme kaikista onnettomin veneasioissa: Suositellussa venetarvikeliikkeessä Colonissa myytiin lähinnä stereoita, virveleitä ja uistimia. Tavaroita tilailtiin amerikkalaisista nettikaupoista tai huolintaliikkeen kautta Euroopasta, jos se sattui onnistumaan. Panamalainen byrokratia on jotain käsittämätöntä. Totuimme kai Las Palmasissa Atlantin takana liian hyvään.
Ranskan Polynesia, vaikka onkin melkein EU-maa, ei ole sen kummempi. Tullimaksut ja sen myötä hinnatkin ovat korkeat. Suurin yllätys oli, että vaikka ranskaa puhutaan, viinien hinnat ylittävät usein meikäläisenkin tason.
Iso apu kaikkialla ovat olleet netin keskusteluryhmät. Siellä kaiken mutuilun seassa on paljon hyödyllistäkin.
Tässä yksi internetin ja purjehtijayhteisön ihme, mahtava kokoelma tietoa Tyynen meren puolelle:
Monesti kullan kilohinnan mukaan hinnoitellut veneen varaosat löytyvät edullisesti ihan tavallisista nippelikaupoista.
Tässäpä joitain omia kokemuksia:
Missä saisi moottorin jäähdytysvesipumpun kuntoon Papeetessa?
Venemoottoreihin, pumppuihin ja generaattoreihin erikoistunut firma purki pumpun pöydälleen, meinasi hävittää puolet osista ja myi lopuksi eioota. Onneksi ei laskuttanut siitä.
Toinen merkkiliike osasi puristaa laakerin ulos mutta myi sitten eioota, kun “akseli on melko kulunut, eikä heillä ole varaosiakaan”.
Vähän guuglailua ja pähkäilyä puretun pumpun kanssa. Löytyi vinkki hyvästä laakeri-ja stefakaupasta teollisuusalueella fillarimatkan päässä Papeeten keskustasta. Sinne siis. Heppu tiskin takana otti työntömitalla mitat, käveli hyllyjen väliin ja tuli sopivien laakereiden ja tiivisteiden kanssa takaisin. Kun kuuli, että ne menee merivesipumppuun, sanoi AHA, ja vaihtoi stefan (=huulitiiviste) jousen tilalle kumisen o-renkaan. Tämä oli syy, miksi Panaman “veneammattilaisen” korjaus oli susi ja toimi vain jokusen kuukauden.
Tässä laakerikaupassa ei ollut tietoneita eikä varastosaldot pielessä tyyliin: “Kone näyttää, että pitäis olla vielä yksi mutku eioo” - vaan laskukin tuli kynällä paperille ilman 500% venelisää, kuukauden tai parin toimitusaikaa, ja käteisellä. Kysyin vielä neuvoa, että onko lähistöllä pajaa missä olisi hydrauliprässi, ja saisi laakerit paikalleen? Naapurissa oli. Nyt pumppu on taas vuoden toiminut. (Roulements de Tahiti)
1.Ikkunoiden vaihtoa, ei ehkä tavanomaisin reissussa tehtävä korjaus, mutta sattuu niitäkin. 2-4. Yläsalonki on tavanomaisin työpaja-alue. 5. Puominivelen väliaikaiskorjausta. 6. Lisää ankkuriketjua. 7. Aurinkopanelin asennusta. 8. Perämoottorin korjausta. 9. Jotain tuollakin oli korjattavaa kai.
2. Putki ja kaasunippeleitä veneeseen? Papeeten keskustan sivussa on oikea putkiliike, josta myös löytyi mauserilla mittaileva heppu, paljon nippeleitä ja oikeankokoista kudosvahvisteista letkua vesikoneeseen. Ja vieläpä Tahitilaiseen komposiittikaasupulloon sopiva liitin ilman regulaattoria. Saa senkin sitten täytettyä, kun pullon vaihto ei enää onnaa. Tämäkin ilman venelisää! (Plomberium Tahiti)
3. B&G tuulimittarin ropeli alkoi jumimaan. Netistä löytyi ohje, miten se vaihdetaan. Valmistaja tarjoaa tietysti varaosan "hyvään" hintaan. Mukana tulee puolet koko muovisesta vekottimesta. Viisas internetti auttoi taas; Se tuulimittari lopettaa toimintansa monella muullakin parin vuoden iässä. Sopivat muutaman euron hintaiset laakerit pystyy vaihtamaan ihan itse, kun vaan onnistuu ostamaan oikean kokoiset. Sekin kerrottiin Youtubessa.
4. Simrad 3G tutka (=B&G tai Navico) lakkasi toimimasta ja se on edellisen kaltainen tarina. Valmistaja tarjoaa takuun umpeuduttua vain uuden tutka-antennin ostoa puolellatoista tonnilla.
Netti kertoi, että tutkakuvun sisältä löytyy katkennut hihna. Näin oli, menin risan hihnan kanssa Papeetelaiseen 3D-printtausliikkeeseen ja sain parilla kympillä varahihnat seuraavana päivänä. Iso O-rengas kuulemma hoitaisi myös saman homman. (@abcdiffusion Tahiti)
Monissa maissa tullimuodollisuudet ovat niin mutkikkaita, että tavaroiden tilaamiseen tarvitaan “Freight forwarder” eli jonkinlainen huolitsija. Heillä on esimerkiksi Floridassa, USA:ssa osoite, johon tavarat tilataan. Panaman Linton Bayssakin toimi eräs tällainen herrasmies, joka laskutti kyllä hiukan palvelustaan, mutta tavarat ilmestyivät mystisesti ilman mitään tullausmuodollisuuksia marinaan.
1.Puistossa kompuran moottorin kanssa, kun pajalle on kävelymatka. 2. Kruiserielämää ennen sundownereita. 3. Kruiserielämää - kannella ottamassa aurinkoa, pesusienen ja hiekkapaperin kanssa.
Comentarios