top of page
Etsi
  • Writer's pictureVali

Atlantin ylityksen ruokaostokset Las Palmasissa ja vähän jotain muutakin

Päivitetty: 18. maalisk.

Predictwindmerkintä tiistaina 19.11.: 20h abt kohti Las Palmasia. Yön yli Palmasiin kevyissä tuulissa.


Ja sitä se varsinaisesti oli. Oikein mukava ja leppoisa purjehdus. Alussa ehkä vähän jännitti miten puomin korjaus kestää, vaan hyvinhän se.


Predictwind merkintä keskiviikko 20.11.: Korvamatokaupungissa. Ankkuri otti kiinni ja aurinko paistaa oikeasti lämpimästi Las Palmasissa. Oh Las Palmas, oh Las Palmas.


Huh, voiko oikeasti kukaan suomalainen mennä tuohon kaupunkiin, ilman että jossain vaiheessa tuo biisi tulee mieleen - jäädäkseen.


Ankkurissa oli paljon veneitä, mutta lopulta löysimme miltei sopivan paikan itsellemmekin. Ennen ARC:n (Atlantic Rally for Cruisers) lähtöä marinaan on turha yrittää ilman ennakkovarausta, jos silläkään. Tämän vuoksi ankkurialue on marinan edessä laajennettu isommaksi, jotta muutkin kuin kilpailuun osallistujat mahtuvat sekaan. Saavuimme siis 20.11. puolenpäivän aikaan ja ARC lähtö oli 24.11. - marinaan pääsimme jo samana päivänä, kun muistuteltiin tarpeeksi usein kysellä meidän jonotustilannetta marinan toimistosta. Hinnalla ei ole Las Palmasin marina pilattu, 10€/yö taisi olla halvin hinta mitä tähän saakka oltiin maksettu. Ei siis ihme, että oli helppoa jumittua sinne miltei kuukaudeksi. Toki siihen vaikutti työlistan pituus ja se, että joitakin töitä jouduttiin teettämään, jolloin aikataulut eivät olleet vain itsestä kiinni. Sivuprojektina Ari ja Kapu sukelsivat irrottamaan Olivian ankkurin pohjalla olleesta romukasasta ja Make pääsi Oliviansa kanssa siirtymään marinaan.


Kapun veli Heikki ja käly Leena oli sopivasti juuri tuolla ensimmäisellä viikolla lomailemassa Puerto Ricossa ja tekivät päiväretken Las Palmasiin. Vietimme hurjan mukavan iltapäivän yhdessä syöden ja seuraten ARC:n lähtöä. Kylläpä oli tunteikas hetki kun näimme s/y Ean lähtevän satama-altaasta. Taisimme siinä suuressa innostuksessa käyttää loput meidän paineilmatorvesta.


s/y Ea lähtee Las Palmasin marinan altaasta kohti Atlanttia


Viikon päästä s/y Olivia lähti Atlantin ylitykselle

Vaikka s/y Olivia oli eri laiturissa, näimme Markkua pävittäin ja saimme häneltä paljon vinkkejä hyvistä rautakaupoista, ravintoloista ymv. Meidän laiturin päässä olikin mitä sopivimmin marinan yksi suosituimpia kuppiloita. Ehkä joku kaukainen sukulainen Herttoniemen Sailorsille tämä Sailor's Bay. Se oli oivallinen paikka monelle kohtaamiselle tämän kuukauden aikana. Omistaja on italialainen mies, joka aikoinaan oli purjehtinut Las Palmasiin ja jumittunut sitten sinne pidemmäksi aikaa - niin pitkäksi aikaa, että hankki sitten tämän ravintolan. Hirmu kätevää senkin puolesta hänelle, että työmatkoihin ei häneltä veneeltä mennyt kauheasti aikaa.


s/y Olivian Sari saapui Australiasta ja vihdoin pääsimme tutustumaan häneenkin, johan Markku ehtikin ikävissään huokailla ja kertoa Sarista. Heidän aikataulunsa oli siitä eteenpäin aika tiukka. Lisämiehistö saapui Saria seuraavana päivänä ja lähtö oli sitten jo muutaman päivän päästä 1.12. Toinen tunteikas hyvästijättö oli jälleen vuorossa. Tällä kertaa tätä seuraamassa oli meidän kanssa miun oma nuoriso. Pieniä maistiaisia siitä miltä nämä tutustumiset ja hyvästijätöt tuntuvat.


Tämän kuukauden aikana korjauksia olivat mm. puominivel, pollarin korvan hitsaus, kikkitangon nivelen hitsaus, fokan kiinnityspisteen hitsaus. Nämä edellämainitut teetettiin ammattilaisella, jolla oli sekä varma taito, että hyvät työkalut näiden tekemiseen. Ea:n Jamolta saatu vinkki Sunnysta oli juuri tasan niin hyvä, kun mitä Jamo lupaili. Alunperin sovittu aikataulu piti ja työn jälki oli erinomainen. Kumiveneelle teetettiin mekko, Markun suosittelemalla firmalla - heidän aikataulu ei vain pitänyt, vaan työ toimitettiin ennen deadlinea. Tuuliperäsimen tuunausta Kapu harrasti pitkin aikaa, myöhemmin Kapun omassa tekstissä voi lukea miten pitkä ja omituinen prosessi tämä on ollut. Samoin vesikoneen asennus edistyi vaihe vaiheelta. Försti keskittyi helpompiin ompeluprojekteihin ja bunkrauksen suunnitteluun ja toteutukseen.


Yhdeksi viikoksi saatiin förstin nuoriso käymään. Koska Victoria oli työmaa, päätettiin ottaa Airb'n'b* asunto siksi aikaa ja försti muutti sinne nuorison kanssa. Äidit - pitää saada höpöttää ja halailla nuorisoa estottomasti koko ajan :D Vuokrasimme täksi ajaksi myös auton ja se mahdollisti mm. sen, että lentokentältä suoraan ajoimme porukalla Maspalomasiin moikkaamaan meidän ihanaa ystävää. Tästä alkoi siis viikon pituinen förstille pääasiallisesti retkeilyviikko, sillä aikaa kun Kapu ja Ari jatkoivat Victorian työlistan lyhentämistä. Otettiin me aina välillä heidät muulloinkin kyllä mukaan. Pyydän huomioimaan, että olen pysynyt tässä kappaleessa kovin coolina. Jos kertoisin kaikista tunteista ja ajatuksista mitkä tämä vierailu nosti pintaan, siitä tulisi ihan oma erillinen bloginsa.


Kun nuoriso sitten lähti, alkoi valmistelut kiristyvällä tahdilla. Tähän mennessä olimme jo tutustuneet toisen s/y Olivian Heikkiin ja Outiin. Jotta ei menisi nämä kaksi Oliviaa sekaisin, kutsun tätä Pikku Oliviaksi. Ihana nuoriso joka on lähtenyt vuodeksi tekemään ihan jotain muuta. Heikki nuorena, urheilullisena ja kevyenä miehenä auttoi meitä mm. uuden tricolorin asentamisessa mastohuippuun. Tricolori, jota oltiin etsitty jo aika monta kuukautta Victoriasta. Kolmen kuukauden etsinnän jälkeen Kapu alkoi ehdottamaan, että se tricolori joka oli jo ennen reissua hankittu, on todennäköisesti jäänyt Helsinkiin varastoon. Olihan se kuitenkin ajanvietettä sekin, kun sitä aina tasaisin väliajoin yritettiin etsiä kaikista lokeroista. Pikku-Olivian kautta pääsimme tutustumaan myös s/y Symposiumin Marjaanaan ja Samiin, s/y Freedomcallin Mikkoon ja Essiin ja s/y Spartacuksen miehistöön yhteisellä illallisella. Mie sitten rakastan pitkän pöydän illallisia, vaikka välillä siinä käy niin, ettei kaikkien kanssa pääse juttelemaan ihan niin paljon kuin haluaisi. Silti, ihana ilta ja toinenkin tuli yhdessä vietettyä.


Las Palmas on kokemuksemme mukaan hionut purjehtijoiden palvelut huippuunsa. Suht lähellä marinaa on Hiperdino, josta todennäköisesti suurin osa purjehtijoista käy tekemässä ylityksen bunkrauksen. Työstin listaa pitkin aikaa, pitkin matkaa ja loppuhioin sitä varmaan kaksi päivää. Sitten hoksasin, että koko tilauksen voi tehdä verkossa. Päätin kokeilla sitä. Tilauksen tekeminen kesti... pari päivää. Ei ollut ihan nopea juttu se. Kun lista oli lopulta valmis, valittiin mille päivälle toivottiin toimitus ja mille laiturille. Pieleenhän sekin meni ekalla, mutta sähköpostilla korjauspyyntö perään ja samantien sain vastauksen ja vahvistuksen että toimitus tulee aikaisemmin kuin mitä olin "kaavakkeeseen" naputellut. 17 muuttolaatikollista ruokaa tuli sitten veneen perään laiturille kahden päivän päästä tilauksesta. Näiden lisäksi kävin vielä toisessa kaupassa hankkimassa vielä tuoretavaraa ja joitakin sellaisia juttuja, joita en Hyperdinosta syystä tai toisesta löytänyt. Kaikenkaikkiaan sain kulutettua n. 1500€ (** Hiperdinon tilauslista, Carrefourin kuitti alla, muutama muukin kauppareissu tuli noiden lisäksi, mutta ne on pieniä). Huom! Meitä oli tässä vaiheessa matkassa 3 aikuista Kap Verdelle asti ja sen jälkeen jatkoimme kahdestaan. Kyse ei ollut vain ylitystä varten bunkrauksesta, vaan koska olimme kuulleet, että Karibialla saattaa olla kallista ja toisaalta koska meidän ajatus oli olla mahdollisimman paljon ankkurissa ja mahdollisimman omavaraisesti, tällä valtavalla määrällä muonaa olimme tähän valmistautuneet pitkäksi aikaa. Ja tietysti välissä olisi vielä myös Kap Verden pysähdys, jonka arvoimme kestävän sillä hetkellä viikon. (Välihuomautuksena, että vessapaperia tuli ostettua sen verran, että vielä 25.5.2020 ei ole tarvinnut ostaa lisää. Eikä kyse ollut edes Koronahamstrauksesta). Kaiken piilotteluun lokeroihin meni noin päivä. Kapu ja Ari poistivat purkeista paperiset etiketit ja kirjasivat tussilla päälle, mitä purkki/pussi tmv. sisälsi ja mie laitoin niitä paikoilleen. Sinä päivänä kun tämä ruokatoimitus tuli, Raili ja Markku olivat tulleet käymään Maspalomasista Las Palmasiin ja ehdittiin heidän kanssaan juuri sopivasti oluselle ennen kuin alkoi purkuoperaatio.


Vinkki, tai no me tehtiin näin: Kun ylityksestä ei tiedä, kuinka hankalia kelejä on, niin jonkunkin verran tuli varauduttua valmiilla purkkiaterioilla. Koska emme olleet niin tuttuja paikallisten tuotteiden kanssa, totesin että niitä olisi varmaan hyvä maistaa, ennen kuin ostaa niitä tuhottoman määrän ja toteaa sitten merellä, ettei ne nyt olleet niin hyviä. Joten ostin jonkun verran sellaisia purkkeja ja niitä sitten valmisteluviikkojen aikana maisteltiin ja todettiin, mitkä oli mieluisia. Kyllähän kaikki menee, kun oikeasti on nälkä, mutta esimerkiksi vatsalaukkupadat ei saaneet suurta suosiota. Maku oli ihan ok, mutta snobyna toteamme että tekstuuri ei ollut mieluinen. Sen sijaan aasialaistyyliset purkkikeitot olivat todella hyviä. Tässä oli sekin ilo, että ei touhutessa tullut tuhrattua turhaan aikaa ruoanlaittoon.


Viimeiset päivät ennen lähtöä oli yhtä pyykinpesua, ja ruoanlaittoa (miulla on tapana tehdä joitakin valmiita aterioita ensimmäisiksi päiviksi). Seuraavana oli tiedossa reilu viikon legi Kap Verden Mindeloon. 18.12. sitten irrotettiin köydet... ja potkurin voimalla myös osia juuri asennettusta tuuliperäsimestä. Jep - niitä laiturista lähtöjä joita ei halua kokea. Fiilis - leuka rintaan ja kohti uusia nöyryytyksiä, polttoainelaiturin kautta Kap Verdelle.


*Ko. Airb'n'b:tä voi suositella - asunto oli tilava, todella siisti, lähellä marinaa eikä lainkaan pahan hintainen. Asuntoon mahtuu helposti 6 henkeä, joten jos miehistönvaihtoja tmv. varten tarvitsee lähellä olevan asunnon, meiltä voi kysyä tarkempia tietoja tästä.

** HiperDinon tilauslista:

Yritin ennen omaa bunkrausta kovasti etsiä erilaisia esimerkkibunkrauslistoja verkosta, mutta ei sellaista oikein löytynyt. Muutamia vihjeenomaisia sieltä täältä. Tämä on siis yksi versio ja yksi kauppalista (toinen tosiaan sisälsi tuoretavarat ja jotain muuta vielä muutaman sadan euron edestä) Vene on iso ja meitä on yleensä vain kaksi. Tästä listasta on 25.5.2020 jäljellä vielä paljon kaikenlaista, johtuen myös siitä, että Koronatilanteen vuoksi, olen halunnut pitää varastot melko täysinä, jos tulee vielä sellainen tilanne, ettei kauppaan saa mennä ollenkaan tietyksi ajaksi. Koska olemme reissussa vielä pitkään, ei ole varsinaisesti hätää, että nämä jäisivät käyttämättä. Pikkuhiljaa varasto vaihtunee tai ehtyy.

Sellainenkin asia tuli mieleen - koska kaikista tuotteista mielellään jättää pahvit pois, joissain näistä pahveista saattaa kuitenkin olla valmistusohje, siitä kannattaa ottaa kuva vaikka puhelimella. Puhelinta ei tämän jälkeen saa ikinä koskaan heittää mereen, koska muuten jää eväät syömäti :D :D
HiperDino aceite de girasol refinado 1 lt

0,98 € 3uds. 2,94 €

Carbonell aceite de oliva suave 5 lt

11,95 € 1uds. 11,95 €

Zanuy tortilla chip mexican caja 200 gr

1,15 € 2uds. 2,30 €

Zanuy tortilla chip nachos sal caja 200 gr

1,15 € 2uds. 2,30 €

Fragata alcaparras 99 gr

0,86 € 3uds. 2,58 €

Hengstenberg pepinillo burguer 330-185 gr

2,64 € 1uds. 2,64 €

Hengstenberg pepinillo knax 670-360 gr

2,52 € 1uds. 2,52 €

HiperDino banderillas picantes 330 gr

0,89 € 2uds. 1,78 €

HiperDino ciruela sin hueso paquete 250 gr

1,50 € 2uds. 3,00 €

HiperDino orejones albaricoque paquete 250 gr

1,97 € 1uds. 1,97 €

HiperDino cóctel de encurtidos 345 gr

1,06 € 2uds. 2,12 €

Maui&Sons chips de mango 40 gr

1,45 € 1uds. 1,45 €

Maui&Sons chips de plátano 40 gr

1,45 € 1uds. 1,45 €

Casa Ricardo cocktail salado frutos secos 400 gr

1,96 € 4uds. 7,84 €

Emicela maíz palomitas 250 gr

0,53 € 2uds. 1,06 €

Lay's papas fritas punto de sal 170 gr

1,38 € 8uds. 11,04 €

Scotti arroz risotto 500 gr

1,53 € 4uds. 6,12 €

Amagoldi azúcar moreno bolsa 1 kg

1,74 € 5uds. 8,70 €

HiperDino edulcorante 650 comprimidos 39 gr

0,76 € 1uds. 0,76 €

Nutella crema de cacao y avellana 350 gr

2,76 € 1uds. 2,76 €

Sopinstant sopa de pollo 63 gr

1,02 € 5uds. 5,10 €

Trevijano sopa juliana 100 gr

2,32 € 4uds. 9,28 €

Hero barritas cererales muesli chocolate 6x25 gr

1,21 € 4uds. 4,84 €

M&M cacahuete cubierto de chocolate 400 gr

3,50 € 2uds. 7,00 €

Snickers chocolatina multipack-6x50 gr

2,60 € 4uds. 10,40 €

Bounty chocolatina pack 4x57gr

2,15 € 2uds. 4,30 €

Old El Paso flour tortillas 326 gr

2,03 € 7uds. 14,21 €

Carmencita pimienta negra grano tarro 47 gr

1,97 € 1uds. 1,97 €

Zelva sal gruesa marina 1 kg

0,54 € 3uds. 1,62 €

Teneguía sal fina 500 gr

0,39 € 4uds. 1,56 €

Anyi corned beef carne conserva 340 gr

2,58 € 30uds. 77,40 €

Tulip jamón cocido en su jugo 454 gr

3,99 € 10uds. 39,90 €

Tulip magro cerdo cocida 454 gr

3,50 € 11uds. 38,50 €

HiperDino salchichas hot dog 411 gr

0,99 € 10uds. 9,90 €

Dulcán dulce de leche 397 gr

2,07 € 6uds. 12,42 €

Diamante piña rodajas pack-3x227 gr

1,89 € 5uds. 9,45 €

HiperDino melocotón en almíbar 3x200 gr

1,25 € 5uds. 6,25 €

Ifa Eliges miel de flores antigoteo 500 gr

2,24 € 1uds. 2,24 €

HiperDino filetes de anchoas en aceite vegetal pack-3x50 gr

1,62 € 2uds. 3,24 €

HiperDino calamares en su tinta 3x80 gr

1,38 € 2uds. 2,76 €

HiperDino calamares salsa americana 3x80 gr

1,47 € 2uds. 2,94 €

Ubago filete caballa sur aceite oliva 115 gr

1,77 € 1uds. 1,77 €

HiperDino atún claro en aceite de oliva 111 gr

1,19 € 7uds. 8,33 €

Trevijano risotto de hongos 280 gr

2,83 € 1uds. 2,83 €

Trevijano rissoto mediterraneo 280 gr

2,42 € 1uds. 2,42 €

Diamante judías con chorizo 400 gr

1,33 € 2uds. 2,66 €

Mamia albóndigas de pollo con setas lata 400 gr

1,78 € 6uds. 10,68 €

Albo lentejas con chorizo 425 gr

1,29 € 2uds. 2,58 €

Cynara alcachofa parrilla 115 gr

1,75 € 4uds. 7,00 €

HiperDino champiñón entero 185 gr

0,92 € 5uds. 4,60 €

Bajamar espárragos verde 15/20 piezas 345 gr

3,27 € 6uds. 19,62 €

HiperDino guisantes al natural muy finos pack 3x150 gr

1,06 € 3uds. 3,18 €

Diamante judías verdes 390 gr

1,16 € 4uds. 4,64 €

Bonduelle maíz dulce pack-3x150 gr

1,60 € 2uds. 3,20 €

Trevijano pimiento seco bandeja 60 gr

1,99 € 2uds. 3,98 €

HiperDino espinacas natural 425 gr

0,99 € 4uds. 3,96 €

Trevijano guindilla seca bandeja 40 gr

1,99 € 2uds. 3,98 €

Trevijano ñora seca bandeja 60 gr

1,99 € 2uds. 3,98 €

Apis tomate triturado 410 gr

0,51 € 31uds. 15,81 €

HiperDino galleta digestive con fibra 800 gr

1,35 € 3uds. 4,05 €

Danesita galleta mantequilla 26% lata 454 gr

4,75 € 1uds. 4,75 €

Prima crackers pan chispas sal 500 gr

3,47 € 1uds. 3,47 €

Prima crackers meditérraneo 500 gr

3,47 € 1uds. 3,47 €

Danesita cracker con sal 500 gr

2,30 € 1uds. 2,30 €

Comeztier harina simple 1 kg

0,90 € 8uds. 7,20 €

HiperDino plumas 500 gr

0,54 € 6uds. 3,24 €

HiperDino espirales 500 gr

0,68 € 6uds. 4,08 €

Tate &Llyle sirope de arce 454 gr

2,97 € 1uds. 2,97 €

Royal levadura de panadería 5x27,5 gr

1,39 € 7uds. 9,73 €

Pearce Duff preparado para natilla 450 gr

2,73 € 1uds. 2,73 €

Dr. Oetker tarta tres chocolates 270 gr

3,70 € 1uds. 3,70 €

Heinz ketchup 50 % menos azúcar 500 ml

1,55 € 1uds. 1,55 €

Diamante mostaza picante 450 gr

1,44 € 1uds. 1,44 €

Hellmann's mayonesa chili 181gr

2,25 € 1uds. 2,25 €

Hellmann's mayonesa trufa 181gr

2,25 € 1uds. 2,25 €

Heinz salsa alioli 220 ml

1,85 € 2uds. 3,70 €

Barilla salsa pesto genovese 190 gr

2,06 € 6uds. 12,36 €

Buitoni salsa boloñesa 400 gr

2,57 € 3uds. 7,71 €

Buitoni salsa napolitana 400 gr

1,87 € 3uds. 5,61 €

Kikkoman salsa soja 250 ml

1,97 € 1uds. 1,97 €

HiperDino agua mineral garrafa 5 lt

0,66 € 4uds. 2,64 €

Coca Cola refresco cola pack-4x2 lt

5,74 € 2uds. 11,48 €

Fanta refresco naranja pack-2x2 lt

2,34 € 2uds. 4,68 €

HiperDino tónica botella 1,5 lt

0,68 € 3uds. 2,04 €

Dorada cerveza pilsen 33 cl

0,43 € 132uds. 56,76 €

Beefeater ginebra 1 lt

14,18 € 3uds. 42,54 €

Aperol vino aperitivo botella 1 lt

12,20 € 3uds. 36,60 €

Lanson champagne brut black label 0,75 lt

29,95 € 2uds. 59,90 €

Rondel cava brut 0,75 lt

2,96 € 6uds. 17,76 €

Castell Llord cava brut 0,75 lt

1,93 € 4uds. 7,72 €

Flor de Vetus vino blanco joven D.O. Rueda 0,75 lt

5,93 € 2uds. 11,86 €

Cuatro Rayas vino blanco suave D.O. Rueda 0,75 lt

4,61 € 2uds. 9,22 €

Ederra vino blanco verdejo D.O. Rueda 0,75 lt

5,07 € 2uds. 10,14 €

Pazo ribeiro vino blanco D.O. Ribeiro 0,75 lt

3,15 € 2uds. 6,30 €

Torres de Ermelo vino blanco albariño D.O. Rías Baixas 0,75 lt

4,95 € 2uds. 9,90 €

Bach vino tinto viña extrisima D.O Cataluña 0,75 lt

4,16 € 2uds. 8,32 €

Litoral fabada 435 gr

1,66 € 2uds. 3,32 €

Litoral patatas a la riojana 425 gr

1,97 € 2uds. 3,94 €

Old El Paso jalapeños cortados 215 gr

Sharwoods salsa mango chutney 227 gr

Knorr sopa de cebolla 49 gr

0,53 € 5uds. 2,65 €

Penelas lenteja tipo lanzarote 1 kg

1,65 € 1uds. 1,65 €

La Molisana cuscús 1 kg

2,79 € 1uds. 2,79 €

HiperDino alubia blanca extra 500 gr

0,84 € 2uds. 1,68 €

HiperDino alubia pinta extra 500 gr

"0,84 € 2uds. 1,68 €"

Fontaneda digestive avena 550 gr

2,35 € 1uds. 2,35 €

Maggi pure patatas familiar 460 gr

2,37 € 3uds. 7,11 €

Maggi pasta oriental pollo 72 gr

0,53 € 4uds. 2,12 €

Kung-Fu fideos sabor ternera 85 gr

0,58 € 4uds. 2,32 €

Maggi pasta oriental gamba 72 gr

"0,53 € 4uds. 2,12 €"

HiperDino champú anticaspa 400 ml

1,78 € 2uds. 3,56 €

Colgate pasta dental máximum protection caries menta fresca 75 ml

1,82 € 2uds. 3,64 €

Ideal leche evaporada sin lactosa 525 gr

1,67 € 10uds. 16,70 €

La Irlandesa leche polvo 1 kg

6,17 € 2uds. 12,34 €

President leche semidesnatada 1 lt

0,71 € 22uds. 15,62 €

Celgán mantequilla c/sal 250 gr

2,18 € 2uds. 4,36 €

Evesol margarina con sal 250 gr

0,85 € 3uds. 2,55 €

Rujamar huevo moreno categoría A clase M 12 uds.

1,76 € 2uds. 3,52 €

HiperDino leche condensada entera 370 gr

0,79 € 2uds. 1,58 €

Yhteensä 944,52€


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page